Het opladen van een hybride of elektrische auto

Welkom bij onze zesde blog, in deze blog gaan wij het hebben over het opladen van een hybride auto zoals een Audi A3 E-Tron of bijvoorbeeld een Tesla Model S bij u thuis. Wij gaan het onder andere hebben over hoe je uw auto het beste kan opladen, welke benodigdheden u nodig heeft hiervoor en nog een aantal andere zaken die hier van toepassing zijn. Bent u benieuwd, lees dan gauw verder!

Het opladen van uw auto
Als u een hybride auto rijdt of een volledige elektrische auto rijdt moet u natuurlijk de accu van de auto opladen om verder te kunnen rijden, dat is natuurlijk logisch. Dit kunt u doen doormiddel van een zogenoemde laadpaal, met een laadpaal kunt u uw hybride of volledig elektrische auto mee opladen. Uw hybride auto wordt in principe standaard geleverd met een oplaadkabel om uw auto mee op te laden. Bijna iedere oplaadkabel is hetzelfde dat wilt zeggen dat u in principe nooit een laadpaal zult tegenkomen die een andere kop heeft dan uw oplaadkabel. Dit komt omdat de automobielindustrie en de energiebedrijven afspraken hebben gemaakt over het gebruik van een zogenoemde standaardstekker. Dit is dus fijn want u hoeft zich in principe geen zorgen te maken of uw laadkabel wel past op een laadpaal ergens ver van uw huis.

Er zijn diverse mogelijkheden om uw hybride of elektrische auto op te laden, dit word vaak aangegeven in diverse modi om dit te doen.
De eerste mogelijkheid (mode 1) is om uw auto via het stopcontact op te laden, hierbij zit geen begrenzing en geen echt beveiliging. Deze mogelijkheid wordt dus niet vaak gebruikt en word ook afgewezen. De tweede mogelijkheid (mode 2) is om ervoor te kiezen om uw hybride of elektrische auto op te laden met mode 2, mode 2 zorgt ervoor dat de batterijen worden opgeladen en er ook nog eens een stroombegrenzer aan zit. Dit doet u via het stopcontact thuis of via uw laadpaal. In de laadkabel die u heeft zit een kastje die als begrenzer dient die ervoor zorgt dat er niet te veel stroom gebruikt wordt. Vaak ligt de waarde van de begrenzer op 10 Ampére, dit zorgt ervoor dat de oplader niet blijft laden als deze waarde bereikt is.

Mode 2 wordt het meeste aangeraden omdat dit een veiligere methode is om uw hybride auto of elektrische auto op te laden. U kunt ervoor kiezen om uw stopcontact te gebruiken of uw laadpaal hiervoor.

Laadpaal thuis

Bron: Reith Power. (z.d.). Reithpower.nl/laadpaal [Online afbeelding]. Geraadpleegd op 23 december 2017, van http://reithpower.nl/laadpaal/

De laadpaal
Een goede mogelijkheid om uw hybride auto of elektrische auto mee op te laden is de laadpaal zoals hierboven al beschreven is. U kunt er voor kiezen om een laadpaal aan te schaffen en die bij u thuis te laten plaatsen, gebruik te maken van een publieke laadpaal of een snellaadpaal.

Een laadpaal een ideaal middel om uw hybride auto of elektrische auto op te laden bij u thuis. Als u ervoor kiest om een laadpaal aan te schaffen voor thuis is het goed om te weten dat hier kosten aan verbonden zijn. Een van deze kosten is de aanschaf van de laadpaal zelf en de installatiekosten door een bedrijf die hierin specialiseert, de prijzen van een laadpaal bij u thuis beginnen rond de €500 en kan gemakkelijk oplopen tot zo’n €800+. U moet dan een laadpaal bestellen, u kunt een laadpaal eenvoudig via het internet bestellen, hiervoor zijn diverse websites die zich hierin specialiseren, u kunt er ook voor kiezen om een laadpaal te bestellen bij de ANWB. De installatiekosten hiervan beginnen rond de €329 en kunnen oplopen tot ongeveer €949. De laadpaal kunt u dan bijvoorbeeld plaatsen op uw oprit of onder uw carport bijvoorbeeld. Wat ook een mooie mogelijkheid is om ervoor te kiezen om op uw dak van uw huis een aantal zonnepanelen te bevestigen en die vervolgens te gebruiken om uw hybride auto of elektrische auto mee op te laden.

Een ander alternatief is om gebruik te maken van een publieke laadpaal. Een publieke laadpaal is vaak te vinden bij uw plaatselijke supermarkt of in een parkeergarage of op een parkeerplaats dicht bij de stad.
U kunt niet zomaar uw hybride auto of elektrische auto aan de publieke laadpaal leggen, hiervoor heeft u een laadpas nodig, de laadpas zorgt er onder andere voor dat u zich kunt identificeren bij een laadpaal en zorgt ervoor dat het geld van uw rekening wordt afgeschreven. Een voorbeeld hiervan is de ANWB laadpas/oplaadservice, je sluit hierbij een abonnement af waarbij de kosten van bekent zijn. Een voorbeeld hiervan is dat de laadkosten bij de ANWB €0,25 per kWh (exclusief BTW), plus een starttarief van €2,00. Bij de gratis ANWB laadpas komt er nog €0,28 service kosten bij per laadsessie. Volgens de website van MilieuCentraal zijn er al inmiddels ruim 18000 oplaadpunten.

Oplaadpunten.nl locaties

Oplaadpunten.nl. (z.d.). Oplaadpunten.nl [Online afbeelding]. Geraadpleegd op 23 december 2017, van https://www.oplaadpunten.nl/?source=oplaadpunten.nl

De laadpalen zijn verspreid over heel Nederland, hierdoor is de kans groot dat er een laadpaal bij u in de buurt te vinden is. Een handige website voor het vinden van een laadpaal bij u in de buurt is oplaadpunten.nl, op deze website kunt u onder andere zien welke laadpalen vrij zijn, bezet zijn en tijdelijk buiten gebruik zijn. Dit helpt u als eigenaar van een hybride auto of elektrische auto erg om een laadpaal te vinden zoals de foto hieronder illustreert.

 

Tot slot is er de mogelijkheid om bepaalde hybride auto’s en elektrische auto’s op te laden met het snelladen, snelladen komt niet zo vaak voor als de publieke laadpaal. Bij het snelladen heeft u ook een laadpas nodig zoals bijvoorbeeld de ANWB laadpas. U kunt dan bijvoorbeeld terecht bij Fastned, zij hebben diverse snellaadpunten verspreidt door heel Nederland. U moet hierbij wel een Fastned account aanmaken wat gemakkelijk

ONLB blog 6 Fastned

Qoute. (z.d.). qoutenet.nl [Online afbeelding]. Geraadpleegd op 23 december 2017, van http://www.quotenet.nl/Nieuws/Levenslang-gratis-elektrische-stroom-voor-Fastned-investeerders-153366

gedaan kan worden door hun Fastned app te downloaden en de benodigde informatie in te vullen. De prijs van het opladen van uw hybride auto of elektrische auto kan al vanaf €0,19 per kWh. Een voorbeeldfoto van een Fastned laadstation kunt u hieronder zien.

 

 

 

 

 

Hoeveel tijd heeft een hybride auto of elektrische auto nodig om de batterij op te laden?
Het opladen van een batterij van een auto kost natuurlijk tijd, dit verschilt wel per auto. Als wij als voorbeeld nemen een Audi A3 E-Tron kost het de auto gemiddeld 2 uur en 15 minuten, dit is van toepassing als u een laadpaal gebruikt. U kunt dan met een volle batterij ongeveer 50 kilometer rijden.

ONLB blog 6 Tesla Model S opladen

Laadpunt.nl, (z.d.). Maxem_KEBA_Tesla [Online afbeelding]. Geraadpleegd op 23 december 2017, van https://www.laadpunt.nl/het-opladen-van-een-tesla-model-s/#iLightbox%5Bgallery12915%5D/0

En als wij als voorbeeld nemen een Tesla Model S 75D wat een elektrische auto is duurt het ongeveer 7 uur totdat de batterij volledig opgeladen is, dit kan als lang klinken maar u kunt met een volle batterij wel 593 kilometer rijden.

 

Het opladen van een hybride auto of elektrische auto kost meer tijd dan het opladen van een reguliere auto die bijvoorbeeld op benzine rijdt maar het opladen is goed te combineren terwijl u bijvoorbeeld boodschappen aan het doen bent bij uw plaatselijke supermarkt of terwijl u aan het winkelen bent in de stad, dit maakt het vaak mogelijk door de vele openbare laadpunten die wij eerder deze blog hebben besproken.

Wij hopen dat u nu na het lezen van deze blog een duidelijker beeld heeft gekregen bij het opladen van een hybride auto of een elektrische auto. Vergeet niet om onze Facebook pagina en Instagram pagina in de gaten te houden voor updates want wij zullen terug komen met een nieuwe blog die zal gaan over Tesla. Dus houd ons goed in de gaten om de eerst volgende blog zo snel mogelijk te lezen!

Bronvermelding:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s